Intervisie: Incidentmethode gericht op verwerven van inzicht

Wat indien we ons tijdens een intervisie niet zozeer richten op de oplossing van het probleem, maar de inbrenger door feedback inzicht te verschaffen in het eigen aandeel in het probleem. Daardoor is de inbrenger in staat om zelf nieuwe aanpakken te ontdekken.

We leren je graag hoe je dit aanpakt.

Afgeschermd

De rest van dit artikel is afgeschermd. Wil je verder lezen?
Een account aanvragen of Inloggen

Gerelateerde onderwerpen

Overzicht intervisie

Intervisie is een zeer nuttig middel om kritisch naar de eigen werking te kijken, om oplossingen te bedenken of om advies te krijgen. Jammer genoeg verzanden intervisies vaak in chaotische discussies, zodat je al snel spijt krijgt dat je een probleem hebt ingebracht. Met deze methode haal je veel meer uit een intervisie en ga je wijzer naar huis dan dat je bent gekomen. Dat scheelt toch qua zingeving én in het gebruik van antidepressiva.

Intervisie: Eerste bijeenkomst

Zoals met alles zet je bij een eerste intervisie meteen de toon. Deelnemers beslissen in amper 4 seconden of ze jou als gespreksleider vertrouwen en of deze intervisie een meerwaarde voor hen gaat hebben. Leer hier de aandachtspunten, tips en valkuilen kennen om van die eerste intervisie alvast een succes te maken.

Intervisie: Incidentmethode gericht op het oplossen van een specifiek case

Ook al spreken we niet graag over onze mislukkingen, toch kan je daar vaker veel uit leren. In een veilige omgeving incidenten met elkaar delen en suggesties horen om dezelfde fouten te vermijden in de toekomst is bijzonder leerrijk. We gidsen hier je stap voor stap door het proces.

Intervisie met behulp van VIA

Bij intervisie hangen we steeds af van de manier waarop de inbrenger het probleem kadert. Het is menselijk dat hij dit op een subjectieve manier doet. Bij een video-opname van een incident of probleem heb je dat niet. We loodsen je stap voor stap door deze bijzonder krachtige manier van intervisie.

Intervisie: Tien stappen methode

Eén van de grote valkuilen bij intervisie is dat deelnemers hun eigen problemen gaan projecteren op de het probleem van de inbrenger. Om dit te vermijden is er deze handige en strak gestructureerde 10-stappenmethode. Je zou er haast van dromen dat onze regering deze methode regelmatig toepast.

Intervisie: Viskommethode

Ofwel een intervisie binnen een intervisie. Want hoe rijk wordt de output wanneer je als intervisiegroep ook nog een geobserveerd wordt door een andere subgroep die feedback geeft over het proces van de andere groep. Ontdek hier snel deze bijzonder krachtige methode.

Intervisie: Roddelmethode

We hebben altijd geleerd dat roddelen niet goed is. Maar mensen spreken tijdens het roddelen wel uit wat ze echt denken. Dat aspect gebruiken we in deze methode op een constructieve manier. Zo krijg je als inbrenger van het probleem oprechte antwoorden en feedback. Want uit het ‘naar de mond praten’ komen zelden goede oplossingen voort.

Intervisie: Post-it methode

Je kent het vast wel: mondige en verbaal sterke Jos domineert vaak het groepsgesprek. Terwijl je graag had willen weten wat stille Hendrik erover denkt. Vaak heeft hij een aparte manier om een probleem te bekijken. Door deze schriftelijke post-it methode krijgt iedereen evenveel kansen om aan bod te komen. En het is minder bedreigend voor de wat meer introverte leden van de intervisiegroep.

Intervisiewandeling

Minds work best when the move…beweging geeft letterlijk zuurstof aan onze hersenen. Wandelen in een mooie of rustgevende omgeving biedt ons vaak andere invalshoeken om het probleem te bekijken.

Intervisie: Balintmethode

Deze methode vermijdt de valkuil om als deelnemer te veel te luisteren vanuit het eigen referentiekader. Op het einde krijgt de inbrenger ook nog eens feedback op zijn eigen gedrag en in welke mate dit de probleemoplossing beïnvloedt. Stevig, maar bijzonder verrijkend. Leer hier hoe je dat op een veilige en gestructureerde manier kan doen.

Intervisie: Vijf vragen methode

Met de juiste vragen de ander (en de groep) aan het denken zetten is niet makkelijk. Vaak zijn de vragen te suggestief of te retorisch. Ontdek hier dé 5 vragen waarmee je meteen tot de essentie komt en de groep meteen een aantal niveaus dieper laat denken.

Intervisie: Leren van successen

Zoals we heel veel leren van mislukkingen, zo kan je ook een aantal succesfactoren verzamelen uit verschillende successen. Plezierig om over te vertellen en bijzonder inspirerend om te horen.

Speedintervisie

Hierbij verwoordt elke deelnemer na een bevragingsronde het probleem in één kernachtige zin. Hiermee reiken we de inbrenger een rijk pallet aan van essentiële aspecten van het probleem.