Verzuimcijfers

Appelen met peren vergelijken levert vaak een slechte taart op. Zeker bij verzuimgesprekken zijn feiten heel belangrijk. De medewerker beseft vaak zelf niet de hoge frequentie van zijn afwezigheid en cijfers geven een duidelijk beeld van de impact van het verzuim. Daarom alle cijfers en percentages hier op een rijtje.

Afgeschermd

De rest van dit artikel is afgeschermd. Wil je verder lezen?
Een account aanvragen of Inloggen

Gerelateerde onderwerpen

Overzicht verzuimgesprekken - algemeen

Verzuim kost veel geld en veroorzaakt een grote belasting voor de andere collega’s. Tegelijk hebben medewerkers ook het recht om ziek te zijn en uit te zieken. Niet makkelijk om zowel zorg te tonen voor je medewerkers en tegelijk de belangen voor de organisatie te blijven behartigen. Met onze tips, richtlijnen en technieken leren we je hoe je een mensgericht verzuimbeleid kan voeren en tegelijk ook een stuk verantwoordelijkheid bij de medewerker legt.

Verzuim: Ziekmeldingsgesprek

Met het ziekmeldingsgesprek zet je de toon van het verdere verzuimbeleid in jouw organisatie. Hierin geef je veel aandacht aan de medewerker, aan het menselijke aspect van het verzuim. Tegelijk leg je meteen een aantal afspraken vast. Ontdek hier hoe je van dit gesprek een belangrijk moment maakt in het totale verzuimbeleid. Je krijgt veel praktische tips en bruikbare voorbeeldzinnen.

Verzuim: Langafwezigheidgesprek

Jouw medewerker is langer dan 3 weken afwezig. Het zou vreemd zijn dat de medewerker in al die tijd niets zou horen van de leidinggevende. Onderzoek toont ook aan dat medewerkers vrij snel ‘vervreemden’ van het werk en de collega’s bij een lange afwezigheid. Maar die medewerker gewoon even opbellen is niet altijd zo makkelijk. Hoe voer je een gesprek met iemand met een burn out die weinig zin heeft om te praten of die alweer stress krijgt door jouw telefoontje? We zetten je graag op weg met enkele concrete tips en voorbeeldzinnen.

Verzuim: Terugkomgesprek

In het hele verzuimbeleid speelt het terugkomgesprek een cruciale rol. Het verlaagt de drempel voor mensen die echt ziek zijn en die zich al schuldig genoeg voelen ten opzichte van hun collega’s. Tegelijk verhoogt het de drempel voor de medewerker die er de kantjes bij afloopt, om zich in de toekomst zomaar ziek te melden. Hoe dat nu precies in zijn werk gaat leer je hier. Op een praktische en concrete manier met een aantal voorbeeldzinnen.

Verzuim: Verzuimgesprek

Wanneer het aantal ziektedagen te hoog blijft dan voer je een verzuimgesprek. Want dat is het moment waarop de impact op de organisatie en de andere collega’s te groot wordt. Vanuit die gedeelde verantwoordelijkheid ga je samen met de medewerker op zoek naar oplossingen om het verzuim terug te dringen. Een gesprek waarin je de balans tussen zorg en verantwoordelijkheid moet bewaken. Niet makkelijk, maar in deze module gidsen we je stap voor stap door dit proces.