Omgaan met weerstand in verandering

Tenzij je veel vrije tijd hebt, herstel je eerst het waterlek voordat je begint te dweilen.

Op dezelfde manier zijn emoties vaak de oorzaak van weerstand. Ga dus eerst hierover in gesprek in plaats van rationele argumenten te gebruiken. Want dat is net als dweilen met de kraan open. Leer hier hoe je emotionele weerstand bespreekbaar maakt.

Afgeschermd

De rest van dit artikel is afgeschermd. Wil je verder lezen?
Een account aanvragen of Inloggen

Gerelateerde onderwerpen

Introductie tot change en transformatie

Gewoontedieren als we zijn, veranderen we niet graag. Denk maar eens aan hoeveel mensen zicht vastrijden wanneer ze toch die opgebroken straat inrijden. Dus bij elke verandering komt er weerstand. En hoe meer we zeggen dat onze medewerkers flexibel moeten omgaan met de verandering, hoe meer ze de hakken in het zand zetten. Ontdek hier waardoor dit komt en hoe je wél mensen meekrijgt in een verandering. Wij downloaden ondertussen de app Waze om die wegenwerken te vermijden.

Fasen in het veranderingsproces

Modellen ontstaan doordat men het menselijk gedrag observeert en het dan in kaart brengt. En niet omgekeerd. Zo ontdekte men dat mensen zich bij verandering vaak net zo gedragen als wanneer ze rouwen om een verlies. Bij veranderingen gaat het ook vaak om verlies. Je herkent bijvoorbeeld zelf wel de gevoelens van ongeloof en ontkenning wanneer je te maken krijgt met verlies. Leer hier de verschillende fasen kennen zodat je mensen die door een verandering gaan niet enkel goed kan begrijpen, maar je ze ook kan meekrijgen door te anticiperen op hun behoeften.

Fasen in het veranderingsproces en wat te doen in elke fase

Bij verandering gedragen mensen zich vaak net zo als wanneer ze rouwen om een verlies. Bij veranderingen gaat het ook vaak om verlies. Leer hier de verschillende fasen kennen én wat je precies kan doen in elke fase om mensen mee te trekken naar de volgende fase. Zo leid je mensen snel(ler) door dit proces en herleid je de weerstand tot een minimum.

Veranderingen aankondigen

We maken het vaak mee bij veranderingen: organisaties steken veel tijd, geld en zweet in nieuwe processen, begeleiding, training, coaching, overleg, verhuis, aanpassingen van gebouwen, … om dan alles te verprutsen door een knuddige communicatie. Weg sfeer, weg bereidheid tot verandering en welkom weerstand! Leer hier hoe je van jouw veranderingsproces een succes maakt door een heldere, motiverende en sterke communicatie!

Reacties t.a.v. change: vier oertypes

Ken je pappenheimers! Het is handig als je op voorhand kan inschatten hoe mensen verschillend kunnen reageren op veranderingen. Vaak steken we te veel energie in de mensen die het hardst weerstand bieden. Leer hier welke groep van mensen je moet meekrijgen om zodoende het grootste deel van de organisatie mee te krijgen in jouw veranderingsplannen.

Emoties

Wat maakt dat iemand een klacht van een klant kan zo kan omdraaien dat de klant uiteindelijk een supporter van dat bedrijf wordt? Hoe kan het dat bepaalde mensen er vaak in slagen om frustraties bij anderen weg te nemen? Hoe slagen sommige mensen erin om een dreigend conflict om te buigen naar een constructief gesprek? Het heeft niets met grote geldsommen te maken, maar alles met voorrang geven aan emoties. Leer hier hoe je dat concreet doet.