Introductie tot rondleidingen

Ook al eens meegemaakt? Je krijgt een rondleiding in een museum, een bedrijf of een archeologische site en aan de gids is duidelijk te merken dat hij deze rondleiding voor de zoveelste keer geeft. Hij rammelt zijn tekst af en zit meer in automatische piloot dan een gezagvoerder op een vlucht van 26 uur. Stel als organisatie kritische vragen: met welk doel geven we die rondleiding, welk imago en boodschap willen we overbrengen, wat werkt wel en niet voor een bepaalde doelgroep,….? Met een aantal tips loodsen we je heelhuids door deze introspectie, zodat je weldra een extra gids gaat moeten aanwerven.

Afgeschermd

De rest van dit artikel is afgeschermd. Wil je verder lezen?
Een account aanvragen of Inloggen

Gerelateerde onderwerpen

Ontzorgen in rondleidingen

Wanneer mensen niet meteen aandachtig naar de gids luisteren, ligt dat niet altijd aan de competentie van de gids zelf. Ok, toegegeven, het helpt als je als gids weet waarover je praat, je niet over elk woord struikelt, je een beetje de weg kent in je eigen museum en je adem fris ruikt. Waar we vaak niet aan denken is dat bezoekers zich zorgen maken over kleine maar voor hen belangrijke zaken zoals ‘waar laat ik mijn jas?’, ‘komen we hier nog terug?’, hoe warm of hoe koud gaat het daar binnen zijn?’, ‘ga ik hier last krijgen van claustrofobie?’,… Op dat moment is er bij hen dus geen mentale ruimte meer over om naar de gids te luisteren. Leer hier hoe je bij jouw groep alle zorgen wegneemt waardoor ze wél aan je lippen kunnen hangen.

Schaar van Weber

‘In het gevecht om onze aandacht, wint het beeld het altijd van het geluid’, aldus Weber, een man die net voor ons in de rij stond toen de intelligentie werd uitgedeeld. Wanneer je dus wilt dat jouw auditieve boodschap de nodige aandacht krijgt, denk dan aan de ‘schaar van Weber’.

Onthalen: verwelkomingen in rondleidingen

Je kan maar 1x een goede eerste indruk maken. Dat geldt natuurlijk ook voor jou als gids of rondleider. Elk soort van onthaalmoment heeft dan nog eens specifieke aandachtspunten. Wil jij meteen aan je toehoorders het gevoel geven dat ze naar jou willen luisteren, dat ze jou geloofwaardig vinden en dat ze jouw kennis erkennen? Lees dan hier een aantal concrete tips waarmee tijdens elke soort van onthaalmoment er meteen ‘boenk op zit’.

Rondleidingen bevattelijk maken

Je ziet ze soms wel eens: gidsen die in staat zijn om een bende pubers aan hun lippen te doen hangen. Wat maakt dat sommige gidsen een rondleiding kunnen laten klinken als een spannend verhaal en dat bij andere gidsen iedereen overal naar kijkt en luistert, behalve naar de gids? Bevattelijk praten in metaforen, anekdotes en analogieën zuigt het publiek naar jou toe. Lees hier onze concrete tips om je volgende rondleiding een boost te geven.

Gidsen op maat

We kennen het allemaal van onze schoolreisjes: saaie rondleidingen door uitgebluste gidsen waren slaapverwekkender dan 1 volledige strip valium. En dan was de juf nog kwaad dat we niet luisterden. Stem je af op de groep, ontdek waardoor je de toehoorders kan triggeren. Met onze tips gaat dat makkelijker dan je denkt!