Sturen in een gesprek

Een GPS hebben we ondertussen allemaal, het laat ons toe om bijna helemaal blind ergens naartoe te gaan. Enige vereiste is dat je weet waar je naartoe wil. In een dialoog ergens geraken, jouw gesprekspartner brengen waar jij het wil vraagt dan ook om een GPS, wat sturing van jouw kant. De regie ligt dus helemaal in jouw handen.

Afgeschermd

De rest van dit artikel is afgeschermd. Wil je verder lezen?
Een account aanvragen of Inloggen

Gerelateerde onderwerpen

Overzicht actief luisteren

Bij het actief luisteren ga je expliciet na of je de boodschap (inhoud én gevoel) van je gesprekspartner begrepen hebt. Ondanks onze goede bedoelingen luisteren we soms meer naar onze eigen interpretaties dan wat de ander werkelijk zegt of bedoelt. Wanneer Ann zegt dat het moeilijk samenwerken is met Jos, hoor jij vanuit jouw referentiekader dat Ann dat ook vindt. Terwijl Ann eigenlijk bedoelt dat het moeilijk samenwerken is met iemand waarop ze verliefd is. Gevolg: een stilte die pijnlijker is dan 100 blaren op je voet na een marathon. We leren je hier dus graag hoe je zo’n gênante situaties in de toekomst kunt vermijden.

Concretiseren

Vaag blijven is een competentie waarmee je een mooie politieke carrière uitbouwt, maar in bedrijven en organisaties is het belangrijk om duidelijk en helder te communiceren. Dezelfde woorden of uitdrukkingen hebben vaak voor iedereen een andere betekenis of connotatie. Daar begint de verwarring. Dus stimuleer de ander om zo concreet mogelijk te benoemen wat hij of zij bedoelt. Hier ontdek je een aantal goede technieken en voorbeeldvragen.

Overzicht gespreksstructurering

Inhoud is zeker belangrijk, al merk je op vele vergaderingen het tegendeel. Maar de manier waarop je het brengt is vaak nog doorslaggevender. We geven je hier een aantal gouden tips om je gesprek zo te structureren dat je invloed hebt, dat mensen naar je luisteren…om daardoor ook effectief jouw goede inhoud te ontdekken.

Gespreksintroductie

Alles goede zaken beginnen met een inleiding. Net zoals het 3-letterwoord waarvan we zeker weten dat jij daar nu ook aan denkt ☺. Leer hier de elementen van een goede introductie kennen. Zo zet je van in het begin de toon voor een goed gesprek.

Herhalen

Net zoals bij samenvatten, krijg je bij herhalen het effect dat de ander zich gehoord voelt. Alleen blijkt neutraal herhalen, zonder toevoegingen van eigen interpretaties, best wel moeilijk. Ontdek hier de meest voorkomende fouten en hoe ze te vermijden.

Ikeakast als gespreksstructuur

Wil je weten hoe je meer structuur in je gesprekken krijgt en hoe je de agenda zo kan opstellen dat iedereen én meer betrokken is én tegelijk bewust is van het verschil in belang van de agendapunten? En wat een IKEAkast daarmee te maken heeft? Lees dan hier onze tips en merk hoe jouw verkoopgesprekken, coaching, performancegesprekken nog vlotter lopen dan het in elkaar steken van eender welke IKEAkast. (nu ja, als we eerlijk zijn: alles loopt vlotter dan het bouwen van een IKEAkast)

Kaderen

De kadrering van een foto maakt dat sommige elementen op de foto meer aandacht krijgen. Die techniek kunnen we ook gebruiken in onze gesprekken. Door goed te kaderen stuur je wat je wilt dat de ander hoort en wat net niet. Zet je lens scherp op onze praktische tips over hoe je dat nu precies doet.

Nieuwsstructuur

Bij het nieuws op radio en tv krijg je altijd eerst de hoofdpunten. Die dienen niet om tijd te rekken omdat de presentatrice nog snel naar het toilet moest. Door het meegeven van de hoofdpunten krijgt je structuur in je verhaal. Daarnaast weten de toehoorders wat hen te wachten staat en worden ze meer betrokken. Leer door onze concrete tips en voorbeeldzinnen hoe je deze techniek kan toepassen in jouw vergaderingen. Wedden dat jouw mensen zich dan minder zullen laten afleiden door hun telefoon?

Parafraseren

We weten al dat we door herhalen en samenvatten aan de andere laten zien dat we hem gehoord hebben en dat we zijn probleem serieus nemen. Door te parafraseren laten we zien dat we zijn probleem ook erkennen en dat we er begrip voor hebben. Dus bij parafraseren herhalen we, het vaak minder duidelijk uitgesproken, gevoel achter de boodschap. Met een aantal voorbeeldzinnen maken we je duidelijk hoe je dat kan doen.

Samenvatten

Het is heel prettig voor de ander wanneer we laten merken dat we echt luisteren. Je kan dat doen door samen te vatten wat de ander gezegd heeft. Wanneer je in die samenvatting ook nog eens focust op de punten die voor de andere heel belangrijk zijn, voelt de ander zich ook nog eens begrepen. Hoe je dat nu op een authentieke en vlotte manier doet, leren we je graag hier.

Vragen stellen

Als klein kind hadden we er amper moeite mee: vragen stellen en eindeloos doorvragen. Opmerkelijk dat we dat gaandeweg zijn verleerd. Terwijl de juiste vragen stellen een bijzonder krachtig aspect van communicatie is. Wie vragen stelt, die leidt het gesprek en je geeft aan de andere het gevoel dat je betrokken en geïnteresseerd bent. Ontdek hier een aantal goede vragen en hoe je ze kan stellen.